TESTDEFENCE 2020

Yazılım Test ve Kalite Derneği ile Kamu Bilişim Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yüksek Kaliteli, Güvenilir Savunma Sistemleri ve Yazılımları Nasıl Geliştirilir? temalı TestDefence etkinliğinde savunma sanayii bilişim profesyonelleri bir araya geldik.TestDefence etkinliği 27 Şubat 2020, Perşembe günü 09.00-16.00 saatleri arasında Ankara, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleşti.. Ulusal ve uluslararası konuşmacıların ağırlandığı TestDefence etkinliğinde, sektörün önde gelen profesyonellerinin katıldığı panel ve konuşmalar kapsamında, savunma sanayii alanına dair teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin yazılım testi ile ilişkisi ele alındı. Ankara’da, BTK’nın ev sahipliğinde düzenlenen gün boyu süren etkinlikte, yazılım güvenliğinde statik ve dinamik kod analizleri, yazılım testi çeşitleri ve iyileştirme kurguları, Türkiye’deki test yapıları, farklı endüstriyel yaklaşımlar ve savunma sanayi yazılımlarında geleneksel süreçlerin DevOps süreçlerine entegrasyonu konuları gündem başlıklarını oluşturdu.

TestDefence 2020’den Notlar

TestDefence açılış konuşmasını yapan Kamu Bilişim Derneği İkinci Başkanı Yakup Şıvka analiz ve test iyileştirme süreçlerinin önemini vurguladı. Şıvka, uygulama geliştirmenin, kodlamalardan ibaret olmadığını belirleterek stres ve yük, performans ve güvenlik olgularını sürecin üç temel aşaması olarak değerlendirdi. TRtest Genel Müdürü Bilal Aktaş ise konuşmasında Türkiye’deki test yapıları ve TRtest’in rolüne değindi. Yerli ürünlerin, yerli kriterlerle, yerli firmaların test etmesi gerektiğini firma olarak misyon edindiklerini belirten Aktaş, “Türkiye artık kendi ürünlerini üreten bir ülke olduğu için testlerin de ülke içinde yapılması” gerektiğinin altını çizdi. Aynı konuya değinen Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen de “Made in Turkey gibi Tested in Turkey neden olmasın?” dedi.

İyileştirme Konusunda Alınacak Yol Uzun

TestDefence kapsamında TTB’nin çeşitli raporlardan paylaştığı çarpıcı veriler dikkat çekti. Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen konuşmasında 2019-2020 yılına ilişkin raporlardan elde edilen verilere yer verdi. Yitmen, DevOps State Report Turkey 2019-2020 edisyonunda, çöken sistemi iyileştirme süresine verilen yanıtların yüzde 39 oranıyla “bir hafta ila bir ay arası” olarak belirlendiğini ifade ederek iyileştirme konusunda daha çok yol kat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yitmen, 92 ülke ve 2 binin üzerinde katılımcının yer aldığı dünya çapında gerçekleştirilen anket sonucunda yayınlanan Turkey Software Quality Report 2019-2020’den paylaştığı verilerde ise dünya ve Türkiye verilerini karşılaştırarak test tercihlerini ortaya koydu.

Savunma Teknolojisiyle Gelen Yenilikler

Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Emre Öğütcen moderatörlüğünde gerçekleşen “Yazılım Güvenliğinde Dinamik/Statik Kod Analizleri ve WAF Kullanımının Önemi” temalı panel yoğun katılımla gerçekleşti. Panelde, test süreçlerinde manuel araçların kullanılması, uygulama güvenlik duvarı yaklaşımında pozitif ve negatif güvenliğin bir arada kullanılması gibi konuların yanı sıra statik kaynak kod analizi ve test tekniklerindeki yanlış bulguların oluşturduğu iş yükü gibi olumsuzlar da ele alındı. Ayrıca siber istihbaratın tüm kurumların takip etmesi gereken önemli bir unsur olduğu vurgulandı.

TESTDEFENCE 2020’DEN KARELER

DÜZENLEYEN

SPONSORLARIMIZ